• Rood-Wit V Specials go PSV!

  20 nov 2019
 • Opstaan voor kinderen die anders niet kunnen meevoetballen. Dat deed Anton Faasen uit Veldhoven. Nu hij ernstig ziek is, lieten de ouders van die kinderen zien dat ook Anton niet vergeten wordt.

  De bestralingen zijn nog maar net achter de rug en vandaag begint Anton Faasen (50) uit Veldhoven aan de volgende chemokuur. Het is een ongelijke strijd tegen de slokdarmkanker in zijn lijf. Gisterochtend werd die even naar de achtergrond verdreven toen rond negen uur de spelersbus van PSV stopte voor zijn huis: verrassing! Erin zaten de spelers van het mede door hem opgerichte specials-team van voetbalvereniging Rood-Wit uit Veldhoven.

  'Ongelooflijk', stamelt Anton een uur later over wat hem is overkomen. De specials-spelertjes rennen inmiddels over het nog bevroren kunstgras en hebben de dag van hun leven. Kinderen van wie de ouders tot een jaar geleden soms de wanhoop nabij waren omdat hun kinderen door allerlei lichamelijke beperkingen overal tussen wal en schip vielen.

  De speciale dag vandaag bij PSV is voor de ouders dan ook een manier om Anton te bedanken. ,,Het is heel bijzonder dat er mensen zoals Anton opstaan", vertelt Elske Vrijsen uit Geldrop. Voor haar zesjarige Daan betekende meedoen met de specials een verschil tussen dag en nacht. Daan heeft een gen-afwijking en bracht zijn eerste levensjaren vooral door in ziekenhuizen. ,,Vriendjes had hij eigenlijk niet en het gevoel van 'anders zijn' maakte hem depressief. Hij was vier en levensmoe", aldus Elske. ,,'Mama ik wil niet meer wakker worden', of 'koop maar een nieuwe Daan', dat soort gesprekken hadden we. Een jongetje van vier dat niet meer wil leven, dan breekt je hart."

  Via via kreeg Elske te horen over het specials-team. ,,We zijn gewoon naar een training gegaan en voor het eerst liep mijn kind alleen weg. Hij hield voorheen mijn hand zelfs in zijn slaap nog vast, maar nu stond hij tussen jongetjes die net als hij anders waren. Hij bloeide op en wij wisten niet wat we meemaakten. Na de eerste trainingen reden we met tranen in de ogen terug naar huis."

  Dat juist Anton het specials-team oprichtte, is geen toeval. Zijn zoon Robin (13) heeft een stofwisselingsziekte waardoor hij vooral fysiek achterblijft bij zijn leeftijdsgenootjes. ,,Hij voetbalde bij Rood-Wit in Veldhoven maar wel in lagere teams waarvoor hij dan dispensatie kreeg. Maar dat houdt een keer op en wat moet je dan? Zo'n jongen afpakken wat hij het liefste doet?"

  Anton kwam in contact met andere ouders in vergelijkbare situaties. ,,Via de mytylschool (school voor kinderen met een motorische handicap) bijvoorbeeld. Kinderen die niet meekunnen in het reguliere voetbal maar die te goed zijn voor een G-team. Daar was niks voor en dus zijn we zelf maar iets begonnen. Gelukkig was Rood-Wit enthousiast."
  Specials
  De specials kunnen inmiddels met gemak een compleet elftal opstellen. In het begin werd er alleen getraind maar de eerste wedstrijden tegen teams uit Son en Breugel en Duizel zijn al gespeeld. ,,Ik heb in één wedstrijd zeven keer gescoord", vertelt Robin trots. Om droogjes te vervolgen dat ze alsnog met 10-8 verloren.

  Het is allemaal bijzaak, zo vertelt Irma van Loon. Haar zoons Koen (14) en Bram (8) hebben een chromosoomafwijking waarvan er wereldwijd maar 40 gevallen bekend zijn. ,,Ook Koen had moeten stoppen met voetballen als dit team er niet geweest was. Fysiek kunnen ze gewoon niet mee maar dit team heeft alles veranderd. Ze zijn zelfverzekerd en maken vrienden. Ik vond de stap van regulier voetbal naar dit team best lastig maar Koen was er blij mee. 'Nou ben ik tenminste niet meer de enige die anders is', vertelde hij me."

  Anton bekijkt het allemaal met een glimlach vanaf de zijlijn. ,,Het zijn allemaal verhaaltjes hier op het veld. Jongens en inmiddels een paar meisjes die nergens bij hoorden en nu elkaar hebben." Wat betreft zijn eigen toekomst probeert hij positief te blijven. ,,Honderd ga ik niet worden, zoveel is wel duidelijk. Maar dit geeft me zoveel energie, geweldig."

 • Zie ook de berichtgeving in het Eindhovens Dagblad:

  Krantenartikel ED 21-11-2019

  Videoverslag ED 21-11-2019

   

  Speciale dank ook aan onze sponsoren: