• 'Of we winnen of verliezen maakt niet uit'

  26 okt 2020
 • Bron: Eindhovens Dagblad - West - 26-10-2020

   

  Na een moeizame start speelt na twee jaar een team van de Specials sinds enkele weken in de G-competitie. Zaterdag kwamen de jongste Specials van Rood-Wit Veldhoven in het veld voor een trainingspartijtje.

   

  ONZE CORRESPONDENT AD ADRIAANS

   

  Ondanks de regen dartelen de spelers vrolijk over het veld. Er valt geen onvertogen woord. De in het groen geklede sluitpost van de Specials moet een aantal keren de bal uit het net vissen. Keeper Koen van Loon (15) maalt er niet om als hij een bal doorlaat. ,,Pech, helaas. Ik word niet zo snel boos. Het leukst van de Specials is dat we met z'n allen plezier maken." Koen heeft een zeldzame chromosoomafwijking, net als zijn broer Bram (9).

  Het team van de Specials bestaat uit spelers die niet meekunnen in het reguliere voetbal. De een heeft ADD, de ander autisme en weer een ander een stofwisselingsziekte. ,,We laten de kinderen zich ontwikkelen op hun eigen niveau", zegt jeugdvoorzitter Enzio Hermkens.

  Plezier hebben in het voetbal staat duidelijk voorop bij de Veldhovense Specials. Dat vindt ook Toine van Loon, vader van Koen en Bram en een van de vier trainers. ,,We coachen alleen positief, blijven rustig en geven tijdens de wedstrijd geen commentaar op de spelers."

  Moeder Irma van Loon heeft bergen verzet om het Specials-team op te richten. ,,We zijn bij heel veel mensen thuis geweest, hebben zorginstellingen en scholen bezocht en een presentatie in De Schalm gegeven. Het is ontzettend gaaf dat het gelukt is."

  Vorig jaar in april telde de groep voldoende kinderen om te gaan trainen. Hermkens: ,,We hebben enkele oefenwedstrijden tegen G-teams gespeeld. En van SBC uit Son en Breugel hebben we veel tips gekregen."

  De groep van 11 tot 18 jaar is in september gestart in een G-competitie. Door corona ligt deze momenteel stil, maar het team heeft al vijf wedstrijden gespeeld. ,,We hebben laatst met 5-3 gewonnen bij Spoordonkse Boys", zegt speler Robin Faasen (14). Maar winnen of verliezen maakt eigenlijk niet uit. Dat gebeurde zaterdag ook niet. Het werd na vier keer tien minuten 6-6. Maar daar sprak na de wedstrijd niemand meer over.

  De jongste groep van vier tot elf jaar telt nog maar vier spelers. Morgen komt er een jongen een proeftraining volgen. ,,We willen deze groep graag uitbreiden. Iedereen kan een keer vrijblijvend meedoen. Onze contactgegevens staan op de site roodwitv.nl", doet Irma van Loon een oproep.

  Onlangs kregen de Specials een cheque van vierduizend euro van de gehandicaptenbond en de KNVB. Het geld wordt de komende drie jaren gebruikt voor de aankoop van kleding voor de spelers, materialen en de opleiding van de vier Veldhovense trainers.