• Geschiedenis

    Wel eens gehoord van Audax, Veldhovia, Lenitas of V.V.V.? De ouderen onder U waarschijnlijk wel, de jongeren hoogstwaarschijnlijk nooit! Toch zijn het deze namen die indertijd de bakermat hebben gevormd voor het voetbal in Veldhoven, voordat in november 1924 ons huidige Rood-Wit werd opgericht. Dat de jeugd de toekomst heeft werd ook toen al bewaarheid, want het was een groepje 15-16-jarigen, waaraan we nu het bestaan van onze vereniging te danken hebben.

    Het eerste Rood-Wit-tenue bestond uit rode shirts, met een brede witte verticale baan, rode broek en rode kousen. De bal werd door de Rood-Witters aan het rollen gebracht op een veld in Zonderwijk, dat voor zegge en schrijven 90 hele guldens per jaar kon worden gehuurd. Dat veld werd in 1929 verruild voor een nieuw veld aan de Gildestraat. Een prachtig veld ongetwijfeld, jammer echter dat lengte en breedte niet haaks op elkaar lagen. Een kniesoor die daar in die tijd op lette.
    In die beginjaren kende Rood-Wit nog een dorpsgenoot: Sparta. Beide verenigingen fuseerden. Financieel had Sparta niet veel in te brengen. Immers fl 30,- is geen kapitaal om over naar huis te schrijven. Bestuurlijk en voetballend des te meer. Resultaat was dan ook een eerste kampioenschap in de Rood-Wit geschiedenis, behaald in 1934 op een veld aan de Gildestraat dat nu echter wel rechthoekig was. Rood-Wit gedijde in een toen nog katholieke voetbalbond (I.V.C.B.).

    Aan dat gedijen kwam in 1939 helaas een abrupt einde. De donkere periode in de wereldgeschiedenis, die toen werd ingeluid, ging ook voor Rood-Wit niet ongemerkt voorbij. "Arbeitseinsatz", noodzaak tot onderduiken e.d. lieten ook bij Rood-Wit sporen na. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog kon voor Rood-Wit de wederopbouw beginnen. De vereniging zette een groei in naar het Rood-Wit zoals we dat nu kennen. 

    Er werd een nieuw veld aangelegd aan de toenmalige "Zwembadweg" (een zandpad vanaf Dreef naar het huidige "Witven"), later gevolgd door een tweede veld en er werd een kleedlokaal gebouwd. Na veel heen en weer gezwerf tussen derde en vierde klas werd op 12 september 1965 officieel het nieuw aangelegde sportpark "De Korze" (eerste locatie, waar nu de wijk "Pegbroeken" is gelegen) geopend. Een willekeurige greep uit de gebeurtenissen over de jaren op bovengenoemd sportpark: kampioenschappen en degradaties van ons vaandelteam, de Brabantse titel voor ons Al -elftal, oprichting en opheffing van de damesafdeling, het 50- en 60- jarig jubileum etc. etc. Het ligt voor velen nog vers in het geheugen. Maar ook ons eerste sportpark "De Korze" moest wijken voor de woningbouw. In januari 1995 vond de verhuizing plaats naar ons huidige sportpark "De Korze". Het zou dan eindelijk eens moeten lukken: promotie naar de tweede klasse! Het scheelde telkens niet veel! Maar het was ons niet gegund! Het seizoen 1999 - 2000! Het seizoen van het millennium! Maar 1999 ook het jaar van ons 75-jarig bestaan! Het jaar van de jubileumfestiviteiten! Een geweldige happening die ons nog lang zal bijstaan! 

    75-Jarig jubileumboek (1999)

    Ook in het seizoen 1999-2000 het kampioenschap van ons A1-team in de hoofdklasse en de daarbij horende promotie, wat daarmee historie schrijft in de geschiedenis van Rood-Wit, want nog nooit speelde een jeugdteam in een klasse van de landelijk divisie. Derhalve een prestatie die staat. 

    En dan eindelijk is het zover! In het seizoen 2001-2002: het lang beoogde kampioenschap en de promotie naar de tweede klasse KNVB is een feit. Maar wat is er nog meer mogelijk? In het hierop volgende seizoen debuteren we met een periodetitel in de tweede klasse!

    In de strijd naar een mogelijke promotie naar de eerste klasse stuiten we echter op DFC uit Dordrecht. In een zinderende wedstrijd in Kaatsheuvel lukte het ons echter net niet. En ook in het seizoen 2003-2004 moeten we weer het onderspit delven in de strijd om promotie. We stuiten nu op SVW uit Gorinchem. Maar dan! Het seizoen 2004-2005 wordt er een om nooit te vergeten! Het kampioenschap in de tweede klasse met maar liefst 9 punten voorsprong op de nummer 2 en promotie naar de eerste klasse! De vreugde is enorm. Voorzitter Wim van den Berk is zo trots als een pauw. Eindelijk is zijn doel bereikt: promotie naar de eerste klasse.

    Aan het einde van het voetbalseizoen 2011-2012 speelt het vaandelteam een beslissingswedstrijd tegen Nulandia. Inzet is opnieuw promotie naar de 1e klasse. Op deze gedenkwaardige zondagmiddag stopt keeper Mark Smulders na een bloedstollende serie de beslissende penalty: promotie is een feit. Eerder dit jaar zorgt onze A1 voor een superstunt door in de finale om de districtsbeker het veel sterker geachte OJC Rosmalen met 2-1 klop te geven. Na precies 25 jaar heeft de felbegeerde beker weer als thuishaven "De Korze". Het verblijf in de 1e klasse is van korte duur. Het eerste elftal degradeert twee keer op rij. De club neemt afscheid van een aantal spelers. In het 90-jarig jubileumjaar, 2014, timmert trainer Goeran van den Heuvel aan de weg met een team, waarvan de meeste spelers hun opleiding bij Rood-Wit hebben genoten.

    De samenvatting van de periode 1999-2014 geeft slechts een kleine impressie van de roemrijke geschiedenis. Ongetwijfeld zijn er gebeurtenissen en personen niet zijn vermeld.

    • Bekende Roodwitters zijn ons bijvoorbeeld ontvallen. Denk aan Bertus van Moll en Walter van Dooren.
    • Rood-Wit heeft weer een meisjesteam, gestart bij de C, daarna de B, vervolgens een A-team (ofwel MO19) en tegenwoordig VR1, binnen de gelederen.
    • Op het hoofdveld is het gras vervangen door kunstgras.
    • Jonge spelers worden opgeleid tot scheidsrechter en ook bestuurllijk breekt er een nieuw tijdperk aan.
    • Jan van Hout is als voorzitter inmiddels opgevolgd door Rene van de Ven, en zij kregen binnen het bestuur gezelschap van een team frisse, jeugdige Roodwitters. Het jeugdbestuur en PR-commissie krijgen nieuw elan.

    Rood-Wit wordt in het jubileumjaar 2014 glansrijk kampioen in de 3e klasse en promoveert naar de 2e klasse KNVB.

    In 2015 komen 29 OldStars over van PSV en worden lid bij Rood-Wit. Al vrij snel wordt het ledental vergroot naar ca. 4o spelers. De OldStars zijn spelers van 60 jaar en ouder, die Walking Football spelen. Dit is een spel op een kwart voetbalveld, waarbij NIET hard gelopen mag worden, wordt gespeeld met 6 man/vrouw, kleine goaltjes, geen keeper en bal niet hoger dan heuphoogte.
    In hun korte bestaan hebben ze al 2 keer het eigen Rood-Wit Kick-Off-toernooi georganiseerd met deelname van gerenommeerde Nederlandse profclubs.

    Maar wat brengt de toekomst nog meer want ons Rood-Wit, een vereniging met zoveel talent, met een goed geleide, gezonde organisatie, een geweldige jeugdafdeling en oergezellige lagere elftallen, veteranen en OldStars zal ongetwijfeld ook in de toekomst nog van zich laten horen.